U kunt geld verdienen met uw zonnepaneleninstallatie door het overschot aan opgewekte energie te salderen. Salderen houdt in dat u de energie die u teveel opwekt en welke u niet gebruikt terug levert aan uw energieleverancier. Voor de energie die u aan de energieleverancier levert ontvangt u een vergoeding.


Salderen in de praktijk

Nederlandse energieleveranciers zijn bij wet verplicht duurzame energie van kleine energieverbruikers te salderen. De enige voorwaarde die geldt wanneer u wilt salderen is dat de energie terug geleverd dient te worden via hetzelfde energienet als waar u de energie van verbruikt.


Voorheen verbruikte u enkel energie waardoor er eenrichtingsverkeer plaatsvond bij de elektriciteitsaansluiting. Wanneer u wilt salderen en dus zelf producent van energie wordt zal de energie beide kanten op bewegen.
Salderen mag u tot een maximum van netto 5.000 KWh per jaar. Wanneer u meer verbruikt dan u terug levert zal uw energieleverancier het resterende bedrag bij u in rekening brengen. Voor de energie die u saldeert krijgt u een vergoeding.


Het wordt mogelijk om energie bij uw energieleverancier te salderen wanneer u beschikt over een aansluiting waarbij u energie terug kunt leveren. Alleen voor klein gebruikers geldt de regeling voor saldering, u mag maximaal over een aansluiting van 3 x 80 Ampère beschikken. Door middel van salderen kunt u de terugverdientijd van de zonnepanelen installatie aanzienlijk verkorten.salderen zonne-energie